ФАЛШИВИТЕ НОВИ НА ФОКУС СРЕД МЛАДЕЖИТЕ

56 МЛАДЕЖИ ОТ 8 ДЪРЖАВИ ПРОВЕДОХА СРЕЩА – ДИСКУСИЯ В ТРЯВНА С АКЦЕНТ МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ КАТО ЩИТ СРЕЩУ ИНФОПАНДЕМИЯТА

56 младежи от 8 държави участват по проекта „Медийната грамотност като щит срещу инфопандемията и към пристрастяването с алкохол и наркотици“. Той е финансиран по програма „Еразъм +“, а мобилните му дейности обхванаха и Трявна. Участниците посетиха града, като акцент на визитата им бе среща с лица, вземащи решения. В основата на самия проект младежите са разгледани като най – уязвимата група, изложена на риск от дезинформация и фалшиви новини. Цел на проекта е да даде на участниците ключови компетентности, които да им помогнат в борбата с невярната информация. Координатор на проекта е „Младежки сенат България“, с председател тревненецът Мартин Недев.

М. Недев: „Има дейности, които са свързани с обмяна на опит. Срещи с лица, които вземат решения и стандартните дейности, които са свързани с неформално обучение и всичко полезно в гъвкав формат. Тематиката е медийната грамотност, борбата с фалшивите новини и превенцията от алкохол и наркотици.

В Трявна младежите пристигнаха на 27-ми април, където в заседателната зала на общинска администрация ги посрещна кметът на община Трявна. Кръстева пожела ползотворна работа на младежите и успех на проекта, в който участват. В рамките на час участниците проведоха среща – дискусия с пиарът на община Трявна – Юлияна Цанева и управителя и гл. редактор на в. „Тревненска седмица“ – Марина Гашпарова.

Още по темата в бр. 16 на в. „Тревненска седмица“, който излиза от печат на 04.05.2023г.