ФОТОДОКУМЕНТАЛНАТА ИЗЛОЖБА НА НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ  „ДА ВИДЯТ ВСИЧКИ ПО СВЕТА, ЧЕ БЪЛГАРСКИЙ НАРОД ЖИВЕЕ!…“  БЕ ПРЕДСТАВЕНА В ГАЛЕРИЯ „ГЪБЕНСКИ“ В ТРЯВНА

В рамките на Национални Славейкови празници 2022, НДФ „13 века България“ и Галерия „Гъбенски“ се включиха в програмата с фотодокументалната изложба „Да видят всички по света, че българский народ живее!…“, подготвена и представена от Националния литературен музей. Официалното откриване на експозицията се състоя на 3-ти юни. Фотодокументалната експозиция е тематично свързана и с Петко Рачев Славейков. С факти, данни и снимки авторите представят значими събития от културната история. А самата изложба е посветена на 150- годишнината от издаването на т. нар. „Славейкова библия“. Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Слава Иванова подчерта смисловата нишка на изложбата, задълбочения подбор на документи и материали в изнесеното съдържание.

С. Иванова: „За втора поредна година имаме удоволствието и честта, като Национален дарителски фонд да бъдем домакини на поредната уникална изложба на Националния литературен музей. Този път тя наистина се вписва изцяло тематично в темата на Славейковите празници, тъй като е посветена на Славейковата библия. Наистина имам удоволствието да ни гостува една изключително добре измислена, осмислена и изработена музейна изложба. Музейна в най – добрия смисъл на думата, защото всеки един детайл, всеки един документ тук е подбран с изключително внимание, с много дълбок промисъл за това какво е съдържанието му, какъв е историческият контекст, който този архивен материал дава. Всяка снимка говори и е част от общата експозиция на тази изложба. Като, макар и бивш музеен специалист, смятам, че бих могла да дам наистина изключително висока оценка на изложбата, защото Националният литературен музей винаги е работил по най – високите музейни стандарти. Щастлива съм, че и посетителите и жителите на Трявна ще могат да я видят. И моля Ви изчетете тези текстове – е наистина са уникални.“ – още по темата, както и репортажи от всички събития, част от програмата на Национални славейкови празници 2022 очаквайте във в. „Тревненска седмица“ – 8-ми юни 2022г.