ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ОТБЕЛЯЗВА ДЕНЯТ НА СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ

ЕДНОИМЕННИЯТ ХРАМ В ТРЯВНА ЧЕСТВА СВОЯ ПРАЗНИК

На 8-ми ноември православната църква отбелязва деня на Св. Архангел Михаил. Пред престола на Господ има седем ангели, наричани още архангели. Първият от тях е Св. Aрхангел Михаил. Считан за най – силният от седемте, Архангел Михаил е изобразяван с копие в ръката, а под нозете му има дявол. Архангел Михаил е още носител на Божиите тайни.

Опожарена и възстановена, считана за една от църквите, построена от Асеневци, според преданията, църквата „Св. Архангел Михаил“ в Трявна чества своя храмов празник на 8-ми ноември. Десетки миряни се стекоха в храма още рано сутринта, където бе отслужена празнична Св. Литургия. Богослужението бе водено от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит и почетен гражданин на Трявна – Григорий, заедно с духовниците от Трявна. Митрополит Григорий честити празника на всички, като подчерта за пореден път значимостта на Тревненската духовна околия.

Митрополит Григорий:  „Нашата огромна радост и тази година да се съберем тук, на Архангеловден, в тази Духовна околия – Тревненска духовна околия. Тя е на няколко години, но една от най – значителните за цяла България. В нашата Търновска епархия има 10 духовни околии – най – много от другите Епархии. Дори в София са 9. Тук е напълнена с много история и затова Трявна е център на духовна околия. Затова сме щастливи да бъдем в тази Духовна околия, защото 2-рото Българско царство се строи и започва все през тези земи. Асеневци, за да възстановят величието на България, са минавали все от тук. И ние знаем за големите битки, за големите борби, за да се отстои истината, за да се отстоява доброто за нашия български народ. И именно това начало на империята, империя не толкова на земевладението, а империя  за просветата, защото в тази епархия се просвещават много народи. Културата на Европа е просветена именно от това време. Затова, когато дойдете пред катедралата в Търново, ще видите един прекрасен паметник. Захласват се туристите по него и ме питат: Какво е това? И им казвам: „Ето това е и един от тези, който Ви е просвещавал, и затова е бил митрополит и на Киев и на Литва.“. Затова ние трябва да се гордеем с това славно, не само минало, а славно и настояще. Защото аз винаги приветствам Трявна и тревненци, затова че вървят вярно по пътя на вярата, на отстояване на народностния дух, на отстояване на силата на българската издържливост. А всичко това става, чрез силна вяра, упование в Бога и ние виждаме, че Светите Архангели и ангели, божиите служители не оставят своите най – верни. И са прекрасната връзка между нас грешните и между Божията благодат. Честит празник на всички!

Храмовият празник завърши с водосвет и курбан за здраве.