ВКУСЪТ ОТ МИНАЛОТО ПО РЕЦЕПТИТЕ НА ДЯДО ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ

С КУЛИНАРЕН ПРАЗНИК И ФОЛКЛОРНО ВЕСЕЛИЕ ЗАВЪРШИХА НАЦИОНАЛНИТЕ СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ В ТРЯВНА

„Ока брашно, делва сладко“ е вече традиционно събитие за Трявна, провеждано в рамките на Националните Славейкови празници в града. И тази година мероприятието предизвика интереса на жители и гости, които се запознаха с мерките и рецептите ползвани в миналото. Специалният гост шеф готвачът Иван Звездев подчерта пред тревненци, че рецептите на Петко Славейков са трудни за разшифриране, дори и от опитните кулинари. Специфично за тях са големите количества, които са били необходимост, предвид многочленните семейства по време на Възраждането. Пред публика Звездев, заедно с кмета на Община Трявна – Денчо Минев демонстрираха как се приготвя рибена чорба и кисели патладжани. За поредна година и бъдещите шеф – готвачи от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в Габрово бяха приготвили пищна софра с различни ястия, приготвени отново по рецепти на Петко Славейков. Освен вкусната храна, учениците бяха подготвили и рецепти към всяко едно от представените ястия, които раздаваха на присъстващите. В кулинарният празник тази година се включиха и представители на ресторантьорите в Трявна, които представиха свои специалитети. Освен да дегустират приготвените вкусотии, жители и гости на града успяха да се насладят и на фолклорна програма, с участието на самодейни състави от Общината, която бе и заключителното събитие от програмата на тазгодишните Национални Славейкови празници.