В ТРЯВНА СЕ ПРОВЕДЕ 73-ят КОНГРЕС НА БЪЛГАРСКИЯ ЕСПЕРАНТСКИ СЪЮЗ

Шейсет делегата на Българския есперантски съюз се събраха в Трявна, за да проведат 73-я си конгрес. Официалната част започна с приветствие от страна на г-жа Радка Личева, тревненката, която е част от движението и активно се включва в организацията на събитието. Знамената на дружествата и това на Българския есперантски съюз /БЕС/ бяха тържествено внесени в конферентната зала, където участниците във форума станаха на крака, за да изслушат химна на Есперанто. Кратка фолклорна програма на самодейни състави от Трявна посрещна присъстващите, а г-н Кольо Дабков им пожела ползвотворна работа, като ги приветства за избора на Трявна в провеждане на форума. Официалната част продължи с рецитал на стихотворение, което е посветено на Трявна. Жестът е подарък от Георги Михалков, писател есперантист, към кмета на Община Трявна и жителите. Освен на български, стиховете са преведени и на есперанто. За в. „Тревненска седмица“ зам. председателят на БЕС – Мая Горова поясни:

М. Горова: „Георги Михалков е писател, който може би в момента се оформя като най – продуктивният писател в цял свят, който пише директно на есперанто. Най – много книги в световен мащаб той е написал на есперанто. В световен мащаб ние имаме една формация на писателите на есперанто, където той в момента е председател на формацията. Стихотворението е написано специално за повода. Посветено на Трявна.“

В рамките на конгреса членовете проведоха своето отчетно – изборно събрание, в което избраха ново ръководство. А за самото движение и неговите последователи разговаряхме с г-жа Горова, която ни разказа за културата на есперанто. Още по темата ще откриете в новия брой на в. „Тревненска седмица“, който излиза от печат на 18-ти май 2022г.