С КУЛИНАРЕН ПРАЗНИК „ОКА БРАШНО, ДЕЛВА СЛАДКО“ И ФОЛКЛОРЕН КОНЦЕРТ НА САМОДЕЙНИ СЪСТАВИ ЗАВЪРШИХА НАЦИОНАЛНИТЕ СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ В ТРЯВНА

За втора поредна година в последния ден от Националните Славейкови празници се провежда кулинарният празник „Ока брашно, делва сладко“. По рецепти на Петко Славейков и Богомил Даскалов, учениците от ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово приготвят традиционни блюда. От напитки, до основни ястия и вкусни десерти – отрупана маса в автентични ястия изкуши посетителите, които не пропуснаха да вкусят от всичко приготвено. За най – любопитните бяха предоставени и рецепти, които да отнесат и изпробват в домовете си. В рамките на кулинарния празник представители на СМРЗИ – Трявна в лицето на Ирина Димитрова и Галина Димитрова запознаха присъстващите с традициите в кулинарият, характерни за Трявна, както и с особеностите на рецептите на Петко Славейков. Нова част в кулинарния празник бе и надпревара по направата на баница, в която се включиха кметът на Община Трявна и директорът на ПГТ „Пенчо Семов“. Участие в празника взеха и представители на СПСУ – Трявна и Социални услуги в общността. Всички желаещи пък можеха да си закупят и тематичната книга на Ирина Димитрова – „Петко Славейков и тревненци. Кулинарни пътешествия от Цариград до Трявна“.

Непосредствено след кулинарния празник, публиката успя да задоволи и други свои сетива, като се наслади на пищен фолклорен концерт, в който участие взеха ТА „Трявна“ и самодейни състави към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна и НЧ „Пробуда – 1924“ – Плачковци. Кметът на Община Трявна изказа своята благодарност към участниците, като връчи плакети по случай Национални Славейкови празници за принос в развитието на културата и дейно участие в културния живот на Общината на директора на СМРЗИ – Трявна –Юлия Нинова и на председателя на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Илия Сираков.