БЕЗ ЛАУРЕАТ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС ЗА ЛИРИЧНО СТИХОТВОРЕНИЕ

ДВЕ ТРЕТИ И ЕДНО ВТОРО МЯСТО ОПРЕДЕЛИ ЖУРИТО В КОНКУРСА ЗА ЛИРИЧНО СТИХОТВОРЕНИЕ НА ИМЕТО НА ПЕТКО И ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВИ

Без лауреат в Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови – това реши журито през тази година. 81 творби бяха подадени в срок за участие в анонимния конкурс, който е част от Националните Славейкови празници в Трявна. Тазгодишното жури в състав: Председател – доц. д-р Владимир Донев – ръководител на катедра “Методика на езиковото и литературното обучение и литературознание” – ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и членове проф. д-р Антония Велкова-Гайдаржиева – преподавател в катедра “Българска литература” – ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”; г-жа Светла Чалъкова – преподавател по български език и литература; г-жа Деница Николова – преподавател по български език и литература в СУ “Петко Р. Славейков”, гр. Трявна и г-жа Марина Гашпарова – управител на в. “Тревненска седмица”, взе решение да удостои три произведения, които класира съответно на второ и две трети места. Официалната церемония по награждаването се състоя на 4-ти юни, когато председателят на журито сподели с жители, гости на Трявна и участници основните критерии, от които се е водила комисията по оценяване на творбите при техния подбор и класиране. По думите му журито е постигнало единодушие в решението, без особени различия. В допълнение председателят обоснова и решението за отличените творби, като обобщи:

Доц. Владимир Донев:„Много ми е приятно да съм тук на този исторически площад, в сърцето на възрожденска Трявна., в която се извършва награждаването на отличените участници в националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови. Обикновено се правят различни срезове на продукцията, която тази година е представена. Може и по тематични и по жанрови характеристики. Трябва да кажа, че тази година стихотворенията бяха около 70% на тематиката, посветена на родното и това беше предизвикателство пред участниците да успеят да намерят свой подстъп към темата за родното. В такъв случаи човек може да изпадне в клишета, да тръгне в познати коловози. Затова журито много внимателно следеше различните нюанси, различните гласове, това, което ни води към автентичен, оригинален почерк в съответната лирическа творба. Нямахме много спорове в качествата на отличените творби. Открихме в тях основание за отличаване спрямо останалото множество. Нашата задача беше да балансираме творбите на художествените достойнства дали и коя творба какво да получи. Общи критерии, които могат да бъдат назовани са: каква е поетическата идея на творбата, какви изразни средства и какви образи въплъщават адекватно тази поетическа идея – избягването на излишеството, на смисловите неясноти. Всички тези неща са общи критерии, които журито много внимателно приложи.

Първа трета награда бе за стихотворението „Пеперуда“ на Златко Димитров. Втората трета награда бе за „Опашката на лястовицата“ от Марияна Костова. Втората награда бе присъдена на Светла Караянева, със стихотворението „Пешеходци“. Още по темата, както и текстовете на отличените творби ще откриете във в. „Тревненска седмица“ /8-ми юни/.