КОНСКИ КУШИИ ЗА ТОДОРОВДЕН В ТРЯВНА

В първата събота на Великденския пост православната църква почита паметта на Св. Тодор. Тодоровден, известен още като Конският Великден е свързан с характерните за празника конски кушии. По традиция за поредна година в местността „Данова поляна“ в Трявна се организира празник с конни надбягвания. С водосвет за здраве местните духовници дадоха начало на празника в града.

Десетки жители и гости се събраха, за да се полюбуват на красивите животни. Организацията на празника е съвместна между Община Трявна и „Тревненските къщи“. Кметът на Общината – Силвия Кръстева приветства всички с „Добре дошли“, като честити празника и пожела успех в надпреварата на участниците. Най – малките посетители на празника първи взеха участие в състезанието. Специално за тях имаше надпревара по скачане с чували. Големият интерес от страна на малчуганите наложи да бъдат направени 5 щафети, а победителите се пребориха помежду си за първото място. Никол Минчев на 10 години бе победителят, който получи парична награда.

Празникът продължи с „конски кушии“. Шестима ездачи премериха сили по трасето. Майсторското яздене бе оспорвано до финала, като на метри от него Исус Райчев, със своя кон – Исус успяха да изпреварят Митко Станчев – Патрона, с коня Ураган, и така се класира на първото място. Отбелязването на Тодоровден продължи с теглене на трупи. В тази категория собствениците на коне трябваше да ги впрегнат и под тяхна команда добичетата да преминат по трасето, теглейки товара. Тук надпреварата беше за време, като най – бърз бе конят Ураган на Митко Станчев.

За финал на празника остана надпреварата за теглене на въже. Разделени на отбори, участниците спретнаха истинско силово шоу, изпълнено с много смях и забавление.  Всички деца на празника имаха възможност да пояздят коня Бенджамин, собственост на Антоан Згрипаров, както и да се повозят на файтон, управляван от Симеон.