145 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ

Днес България отбелязва своя национален празник. Честването на 3-ти март в Общината започна в 10:00 часа в Кметство Плачковци. Официални гости и жители на кметството се събраха около мемориалният паметник „Стена на храбростта“ в града, за да почетат паметта на всички онези герои, загинали саможертвено в името на свободата ни. Пред почетният караул, построен от РК „Капитан Дядо Никола“ към НД „Традиция“, заместващият кмета на Плачковци – Юлияна Димова издигна тържествено националния флаг. Цветя и венци бяха поднесени пред паметника. Своето обръщение по случай националният празник към присъстващите поднесоха Юлияна Димова – заместващ кмета на Плачковци, Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна и инж. Стефан Петров – председател на Общински съвет – Трявна.

Ю. Димова: „Отново е 3-ти март – светла дата в историята на България. Дата на историческата ни справедливост. Подписването на Санстефанския мирен договор е акт, с който биват прекратени многовековните изпитания на времето, когато народът ни бленува за своята свобода. Но той е начало на нелеката задача на идните поколения, които да знаят, да отстояват достойнството на един свободолюбив народ, призвание и чест. Трети март е денят, в който прекланяме глава пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни герои, воювали за нашето свободно и достойно настояще.“

Инж. Ст. Петров: „В българската история има много дати, от които да черпим своята гордост. Но 3-ти март е дата, на която изразяваме своята радост от свободата, черпим своя патриотизъм и отдаваме почит към всички знайни и незнайни герои, загинали за нашата свобода. На 3-ти март 1878г. България отново се появява на картата на Европа. На 3-ти март 1878г. една огромна тъмна многовековна империя признава правото на свобода на един малък и борбен народ – на българския народ. Днес сме тук, за да отдадем своята почит към загиналите руски, украински, финландски румънски, естонски войни, паднали за свободата на България. Днес сме тук да отдадем своята признателност и почит към всички знайни и незнайни български герои, паднали за нашата свобода още от времето, когато България пада под турско робство. „

Празничната програма по случай 145- години от освобождението на България продължи с музикално – поетични изпълнения с участието на деца от ОУ „Васил Левски“ гр. Плачковци и школата към НЧ „Пробуда – 1924“ гр. Плачковци.

Честванията продължиха с празнична програма в гр. Трявна. На емблематичния площад пред Часовниковата кула в града бе построен почетния караул на РК „Капитан Дядо Никола“, който бе приет от кмета на Общината – Силвия Кръстева, която издигна и националния флаг под звуците на химна на Република България.

С. Кръстева: „3-ти март – повратна дата в българската история. Дата, на която всички ние не трябва да се страхуваме да наречем времето преди 3-ти март 1878г. с истинското му име. Така, както патриархът на българската литература – Иван Вазов, е нарекъл робското тегло  на българския народ – под игото. Какво различно бих могла да кажа днес освен онези думи на респект,поклон, почит и уважение към хилядите знайни и незнайни войни, дали живота си в името на единствената мечта – така жадуванта свобода. Така жадуваната мечта, която е заслужена и изстрадана с идеите, саможертвата и ума на героите на България. Преди 145 години, след 5- вековно робство, липса на държавност, на духовност, на просвета, ние българите достигаме до свободата си. И през тези 145 години България премина през актовете на Съединението, Независимостта и през всички изпитания. Затова днес, на 3-ти март, нека всички ние ценим собствената си осъзнатост на свободни, мислещи и търсещи най – доброто в живота си така, както 3-ти март е онзи миг в календара ни, заради който днес ние сме свободна, европейска държава. Държава с ценности и история. Нека бъдем горди и достойни българи. Честит трети март, скъпи съграждани. Честит национален празник. Да живее България!

Патриотични изпълнения на стихове и песни и богата фолклорна програма бяха част от честването в Трявна. В нея взеха участие деца от ДГ „Светлина“ и ДГ „Калина“, както и детския танцов състав при НЧ „Пенчо Славейков – 1871“. Кулминацията бе рециталът на актьори от театралната трупа към Читалището в Трявна. Официални лица, жители и гости поднесоха венци и цветя пред паметниците на поборници и опълченци в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“, където и местните духовници отслужиха панихида в памет на загиналите. В знак на признателност към подвига на героите цветя и венци бяха поднесени още пред: Паметник на загиналите за свободата, обединението и независимостта на България; Паметник на Петър Генчев и паметен мемориал „Стена на храбростта“.