„ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНЕНИ СОРТОВЕ“ СЪБИРА НАД 20 ИЗБИ НА ДЕГУСТАЦИОННО ИЗЛОЖЕНИЕ В ТРЯВНА

ЕДНИ ОТ НАЙ – ДОБРИТЕ ЕНОЛОЗИ В СТРАНАТА ЩЕ ПРОВЕДАТ МАСТЪРКЛАСОВЕ ЗА РАЗНООБРАЗИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНЕНИ СОРТОВЕ

Над двадесет от най – добрите български изби се събират в Трявна, за да представят богата палитра от вина, произведени от български сортове лозя. Мащабното събитие ще събере производители и ценители на божествената напитка в края на месец април. „Фестивал на българските винени сортове“ е мероприятие, което чака своята реализация вече няколко години, разказва зам. кметът на Община Трявна – Марин Маринов, който е и в основата на идеята и нейната реализация.

М. Маринов: „Това е една инициатива, която искаме да осъществим от няколко години. В бюджета на общината за 3-та година вече го залагаме като част от Културния календар, но за съжаление 2020-та и 2021-ва година не успяхме да го осъществим, предвид пандемията с Ковид 19. Миналата година успяхме да направим нещо сходно, което не мога да определя като пилотно издание, но имахме малък винен празник. Тази година вече ще е това, което имаме желание да направим. Мероприятието се нарича „Фестивал на българските винени сортове“.“

Макар Трявна да не е известна с лозарството като занаят и поминък, тя има предпоставките да бъде домакин на подобно събитие, заради добре развития туризъм, категоричен е Маринов. А амбицията, която си поставя Общината е да превърне Фестивала в ежегодно събитие.

М. Маринов: „Искаме с течение на времето да го превърнем в традиционно събитие, с повтаряемост в годините и да се утвърди като фестивал, който да бъде част от нашия ежегоден Културен календар, както и от Националния винен календар. Трявна не е типично винен регион – лозарството и винарството не са толкова добре развити тук, но за сметка на това туризмът е доста развит. Поради тази причина смятам, че Трявна може да бъде един притегателен център за всички винени любители, защото Трявна е едно място с много история и българщина. Именно затова решихме точно тук да бъде „Фестивалът на българските винени сортове“, защото в тях има достатъчно голям потенциал от тях да произлязат вина, които да се утвърдят на международния пазар. В последните години България все по – често печели призови места на международни конкурси, част от които са с вина именно от типични български сортове, които се срещат само по нашите географски ширини.“

„Фестивалът на българските винени сортове“ ще се проведе в периода 28-ми април – 30-ти април(петък, събота и неделя). Събитието се осъществява съвместно с „Ди вино“ – издател на едноименното списание, посветено на виното. Изложението ще бъде на площада пред НЧ „Пенчо Славейков -1871“, а дегустацията ще се извършва с висококачествени чаши.

Цялото интервю със зам. кмета на Община Трявна – Марин Маринов четете в бр.14  на в. „Тревненска седмица“, който излиза от печат на 12.04.2023г.