Юлия Нинова: „ИМАМЕ АМБИЦИЯТА ДА НАПРАВИМ МОДЕРЕН МУЗЕЙ, В КОЙТО НАРЕД С ЕКСПОНАТИТЕ, ЩЕ ИЗПОЛЗВАМЕ НОВИ ТЕХНОЛОГИИ И РАЗЛИЧНИ ИНТЕРАКТИВНИ МЕТОДИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА. „

В АВАНС  ДИРЕКТОРЪТ НА СМРЗИ – ТРЯВНА – ЮЛИЯ НИНОВА РАЗКАЗВА ЗА ИЗЦЯЛО НОВИЯ „МУЗЕЙ НА ТРЕВНЕНСКАТА АРХИТЕКТУРНА ШКОЛА“, КОЙТО ЩЕ БЪДЕ ОФИЦИАЛНО ОТКРИТ НА 26-ТИ ОКТОМВРИ

Увеличава се семейството от музейни обекти на СМРЗИ – Трявна. През настоящата година културната институция, опазващата наследство на тревненци, навършва 60 години. Наред с юбилейната годишнина от Специализирания музей подготвят и официалното откриване на изцяло нов обект – „Музей на тревненската архитектурна школа“. В разговор с директорa на СМРЗИ – Трявна – Юлия Нинова Ви разказваме повече за идеята, подготовката, финансирането и реализирането на проекта.

Въпрос: Обектите на СМРЗИ – Трявна се увеличават. Предстои откриването на изцяло нов музей, разкажете ни повече за идеята и проекта?

Ю . Нинова: „Новата музейна експозиция се намира в Попангеловата къща, най-старата сграда в Трявна, национален паметник на културата. Две от направленията на Тревненската художествена школа са вече представени в града – дърворезба – в Даскаловата къща, иконопис – в музей „Тревненска иконописна школа“. За третото – архитектура, досега все не се намираше подходящо място. Идеята за такъв музей съществува още от 80-те години на миналия век. Във фондохранилищата си ние съхраняваме много богат материал по тази тема – дюлгерски инструменти, документи, договори, снимки, макети на Даскаловата къща и старинния площад. Налице са и уредниците – специалисти, които с години са проучвали, изследвали, писали материали за научни конференции, представяли тревненските строители и техните постижения в стотици български селища.„

Въпрос: С избора на местоположение вдъхвате живот на една наистина ценна за града ни сграда – Попангеловата къща, как избрахте именно там да се реализира този проект?

Ю. Нинова: „Къщата беше реставрирана по европейски проект преди десет години, с цел там да се обособи център за работа с деца и младежи. Не знам по какви причини тя не се разработи като такава и преди две години Общинският съвет гласува тя да се предостави на Музея за управление и стопанисване. Тъй като са налице всички необходими условия, които посочих по-горе, ние не се поколебахме в коя посока да тръгнем.“

Въпрос: Кой финансира това начинание? Вероятно са необходими много средства и труд за създаването на нова музейна експозиция.

Ю. Нинова:„Действително са необходими много средства, още повече, че ние не просто ще подредим едни предмети в една къща, а имаме амбицията да направим модерен музей, в който наред с експонатите, ще използваме нови технологии и различни интерактивни методи за представяне на информацията ….

ПРОЕКТЪТ СЕ ИЗПЪЛНЯВА С ФИНАНСОВАТА ПОДКРЕПА НА НФ ‘КУЛТУРА’

Цялото интервю ще откриете на страниците на в. „Тревненска седмица“, бр. 33, който излиза от печат на 4-ти октомври /сряда/ 2023г.