ПОЧИТАМЕ 150-ГОДИШНИНАТА ОТ ГИБЕЛТА НА АНГЕЛ КЪНЧЕВ

5-ти март 1872г. едва на 21 години Ангел Кънчев се самоубива, за да не стане турски пленник. Всеотдаен и любящ към Родината, Ангел Кънчев остава най – младият български революционер. 150 години след гибелта му, в родния град на Ангел Кънчев – Трявна със сведени глави, поднасяне на венци и цветя всички почитат паметта му. Пред паметника на революционера жители и гости на Трявна,  представители на местната власт, общински съветници, музейни уредници се събраха, за да отдадат почит на героя с едноминутно мълчание. Да се стремим към идеалите на Ангел Кънчев прикани зам.кметът на Община Трявна – Марин Маринов, който в обръщение към присъстващите допълни:

М. Маринов: „ Днес почитаме паметта на най – младият български революционер – Ангел Кънчев. 150 години от тази гибел. „Остави името си безсмъртно!“ – това са думите, казал Васил Левски след гибелта на Ангел Кънчев. Аз бих искал да Ви цитирам няколко думи казани от самият Ангел Кънчев. Това е неговото възвание до българският народ: „Българине, юнашки сине, престани да бъдеш роб. Пробуди се и извикай юнашки: СВОБОДА! Земята ще отекне: Свобода. Посвети се и извикай: ПРАВДА и небето ще се отзове: ПРАВДА, ще подскаже и затръби: НАРОДНОСТ! Хиляди юнаци ще се провикнат: НАРОДНОСТ!” – това са само няколко реда, написани от младият Ангел Кънчев. Сами виждате, че дори на крехката си възраст от ненавършените 22 години, колко мъдрост има в тях. Как да почетем Ангел Кънчев с минута мълчание, с паметно шествие, с поднасяне на цвете…Да, всичко това го правим всяка година, но смятам, че много по – важно е да запомним завета му. Да бъдем като него. Да бъдем старателни, да помним, д почитаме, да направим така, че нашата малка страна да бъде разбрано за нея по целия свят. Да бъдем истински. И както е казал той в последните си думи: „Да живее България!“.

Поднасяне на венци и цветя и почетен караул от представители на РК „Капитан Дядо Никола“ към НД „Традиция“ бяха част от отбелязване 150-годишнината от гибелта на Ангел Кънчев. В рамките на деня къщата – музей на Ангел Кънчев в Трявна бе достъпна за посетители с вход свободен.