БЛАГОВЕЩЕНИЕ Е!

С ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ТРАДИЦИОННИ РИТУАЛИ, ПРАЗНИКЪТ БЕ ОТБЕЛЯЗАН В ТРЯВНА

На 25-ти март християните отбелязват празника Благовещение – денят, в който Архангел Гавриил се явил на Дева Мария, за да й съобщи благата вест, че ще роди непорочно заченат син – Исус Христос. Това е един от празниците в църковния календар, който не изменя своята дата. В българските традиции празникът е белязан от фолклорни обичаи и поверия.

Със съвместна инициатива Община Трявна, Дневните центрове за пълнолетни лица с увреждания към Социалните услуги в общността и новооткрият частен Център за настаняване от семеен тип “Сребърно гнездо отбелязаха пролетния празник, зачитайки традициите. С цветна украса, изцяло в унисон с пролетта, домакините посрещнаха своите гости. Заедно с кмета на община Трявна – Силвия Кръстева, г-жа Тотка Димитрова / директор на Социалните услуги в общността/ отправиха своя поздрав към присъстващите.

Т. Димитрова:“Блага е вестта, която в днешния ден Св. Архангел Гавраил възвестява на Дева Мария затова, че тя ще роди Спасителя! Божият син Иисус Христос! И затова този празник е един от най-големите християнски празници и се отбелязва като предвестник на пролетта, но най-вече се празнува като празник на майката. И този празник е повод, на днешния ден, да се поздравим и да го отбележим така, както повелява народната традиция с програма, с песен и с прескачане на огън за здраве!”

Според вярванията именно на Благовещение идва пролетта, придружена от първите дочути звуци на кукувицата. В този ден трябва да се става рано, да се излиза с пълни джобове – тези и още много вярвания бяха представени пред гостите на празника като част от програмата. С традиционни песни около обредният огън в отбелязването на Благовещение в Трявна се включиха и децата от Детската школа по изкуствата към НЧ  “Пенчо Славейков 1871”, гр. Трявна, с ръководител Николина Кирилова.

Традицията повелява пролетните огньове да се палят със съчки и клони от преметените дворове. Обредният огън бе неизменна част от празника в Трявна, като всички присъстващи спазиха традицията и го прескочиха. Първа, с пожелание за здраве и благоденствие огъня прескочи г-жа Силвия Кръстева. С вяра, че ще бъде плодородна годината, кметът на Общината, заедно с г-жа Тотка Димитрова засадиха орех.