С ГОДИШНАТА ИЗЛОЖБА „ДЪРВОПЛАСТИКА“ НА СЕКЦИЯ „ДЪРВОРЕЗБА“ КЪМ СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ“ ПРИКЛЮЧИХА „ДНИ НА ДЪРВОРЕЗБАТА“ В ТРЯВНА

В последния ден от форума „Дни на дърворезбата“ в Трявна, Галерия „Гъбески“ на НДФ „13 века България“  домакинства годишната изложба „Дървопластика“ на секция „Дърворезба“ към Съюза на българските художници“. Десетки любители на изкуството посетиха културното мероприятие, за да се насладят на различни форми и интерпретации.

44 произведения от 26 автора изпълниха галерийното пространство. Един от авторите, участващи в изложбата – Антон Георгиев запозна на кратко гостите с акцентите в експозицията.

А. Георгиев: „Изложбата проследява тенденциите в българската дърворезба от последното десетилетие.  Представени са творби от различни жанрове – кръгла пластика и релеф, показващи едно ново, смислово съдържание на формата. Основно и характерно за изложбата е, че тя показва визията на дърворезбата извън контекста на нейното утилитарно – декоративно предназначение. Това е крачка, която прекрачва граница между приложно и изящно изкуство. Размиването на тази граница е тенденция в глобален мащаб, към която новото поколение автори се стремят, чрез своите творби. Като сюжет и търсене творбите са доста различни.

 Събитието бе последното от програмата на тазгодишното издание на „Дни на дърворезбата“. В рамките на неговото откриване официалните гости изказаха своите благодарности към всички, участвали в организацията и провеждането на празничните дни в Трявна, посветени на празника на дърворезбаря. Домакините на събитието в лицето на Мариела Драганова изказаха своята радост за това, че са част от „Дни на дърворезбата“ за поредна годна и за доверието експозицията да бъде подредена там. Директорът на НГПИ „Тревненска школа“ – Орфей Миндов започна своето изложение, подчертавайки сложността на времето, в което живеем и най – вече икономическия аспект.

О. Миндов: „Първото нещо за материално ориентирания човек е да се откаже от културата, а не бива. Затова, това събитие го правим, за да може да повдигнем духа, да сбъдваме творчески енергии, да ги претворяваме  няколко събития и затова почвам с благодарностите. Първо към Община Трявна в лицето на г-жа Силвия Кръстева, защото останахме последните два мохикана – общината и училището, които поеха финансите, които за съжаление нашето Министерство на културата реши, че няма да даде нито един лев за традиционните „Дни на дърворезбата“.

Изложбата ще остане на разположение на посетителите до 24-ти май. Още детайли около експозицията както и  какво споделиха  официалните гости, сред които кметът на Община Трявна – Силвия Кръстева, Председателят на секция „Дърворезба“ към Съюза на българските художници – Камен Симов и Уста Дарин Божков четете в бр. 18 на в. „Тревненска седмица“, който излиза от печат на 10.05.2023г.