ТА „ТРЯВНА“ СЕ ВКЛЮЧВА В НАЦИОНАЛНИТЕ СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ 2023 С НОВ РЕПЕРТОАР

„ПРАЗНИК В ЧЕЧ“  Е В ОСНОВАТА НА НОВИЯ РЕПЕРТОАР НА АНСАМБЪЛА КАТО ЧАСТ ОТ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПРОЕКТА „ТРЯВНА ТАНЦУВА“, ФИНАНСИРАН ОТ НАЦИОНАЛЕН ФОНД „КУЛТУРА‘ ПО ПРОГРАМА „ЛЮБИТЕЛСКО ТВОРЧЕСТВО“

Нов репертоар и визия подготвят самодейците от ТА „Трявна“. Реализацията на идеята се осъществява по програма „Любителско творчество“, след спечелено финансиране от НФ „Култура“. „Трявна танцува“ е името на проекта, който има за цел да популяризира  фолклорното танцово изкуство пред многобройната публика. Проектът е възможност за обогатяване на репертоара на ансамбълът. Първата от предвидените в проекта прояви е насочена към голям кръг от хора, сред които жители, гости на града, чуждестранни посетители и други, които да се докоснат до обаянието на българския фолклор, наслаждавайки се на изящните и професионални изпълнения на танцьорите от ТА „Трявна“. Концерт в рамките на Националните Славейкови празници ще даде старт на дейностите по проекта, които се очаква да привлекат както още почитатели, така и нови попълнения в колектива на самодейците.

„Разработването и поставянето на уникалният авторски танц „Празник в Чеч“ в репертоара на Танцов ансамбъл „Трявна” ще бъде от Пиринска фолклорна област. Хореограф на народният танц е Мирослав Пометков. С поставянето на този танц ще се развие творческият потенциал на любителите – самодейци. Специален акцент в подготовката на новия танц е изработването на подходящи носии, характерни за  фолклорната област.“ – споделят от НЧ „Пенчо Славейков 1871“.

За изпълнението на проекта се предвижда информационна кампания, закупена е техника, чрез която да бъдат осъществявани записи на изявите, с цел популяризирането им и в интернет пространството.

И. Сираков /ръководител на проекта/: За постигането на целта за „осигуряването на достъп на аудиторията до създадените артистични продукти” и „популяризиране на българско любителско творчество”, е закупена видеокамера за заснемане на концерта и публикуването на записа в социалните мрежи (youtube, facebook), за да се достигне до по-голяма аудитория. Ще се организира флашмоб на площада пред читалището с последваща хоротека с урок за разучаване на хоро, по този начин ще разпространим и популяризираме любителското фолклорно изкуство.“

Стойността на проекта е 14 996 лв., и освен закупуването на видеокамера, читалището се сдобива с нови 12 женски и 12 мъжки автентични носии от Пиринска фолклорна област.

И. Сираков: „Основният партньор е Община Трявна, организатор на Националните Славейкови празници. Първото участие с новопоставеният Пирински танц на ТА „Трявна” ще бъде именно на това събитие.

Жители и гости, желаещи да вкусят от духа и обаянието на фолклорната магия могат да се насладят на изпълненията на ТА „Трявна“ в Заключителния фолклорен концерт на самодейни състави от общината на 28 – ми май /неделя/, който ще започне в 12:30 на площад „Капитан Дядо Никола“. Това е и финалната проява в рамките на Славейкови празници 2023г.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма “ ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКОТО ТВОРЧЕСТВО ”