В ТРЯВНА ОФИЦИАЛНО БЕ ПОСТАВЕНО НАЧАЛОТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ 2023

19-тото издание на Националните Славейкови празници в Трявна бе официално открито днес /25.05.2023/ . Програмата започна в 17:00 часа на площад „Капитан Дядо Никола“. Жители, гости и официални лица посетиха първото от поредицата културни мероприятия, предвидени в програмата на Славейковите дни. Вицепрезидентът на Република България – Илияна Йотова, областният управител на Област Габрово – Кристина Сидорова и нейният заместник – г-н Николов, председателят на Общински съвет – Трявна – инж. Стефан Петров, общински съветници, почетни граждани, делегации от гр. Петриня, Хърватия, гр. Жирардов, Полша, гр. Виница, Република Северна Македония, Андреас Михел – Бриенц, Евелин Коев – представител на Сдружение „Дузлаж“ бяха само част от официалните лица, включили се в церемонията по откриването на Славейкови празници 2023. С водосвет за здраве започна мероприятието, а кметът на община Трявна – Силвия Кръстева приветства присъстващите, като не скри гордостта и вълнението си, че за поредна година Трявна се превръща в център на културата, с провеждането на традиционните Славейкови дни.

С. Кръстева: „За мен е висока чест и привилегия да съм днес тук и да имам възможността да кажа „Добре дошли на Националните Славейкови празници“ 2023г. Символ на нашия град, символ на почит и уважение към делото на баща и син Славейкови. Убедена съм, че всеки, който веднъж се е докоснал до словата на Славейкови, до възрожденския пламък на града ни, до богатите традиции и впечатляващата ни архитектура, която е навсякъде около нас, винаги се връща в Трявна. Щастлива съм, че и тази година имаме възможност да проведем Националните Славейкови празници, защото трябва да помним завещаното ни от Славейкови, да следваме делата, заветите и пътя им. И само по този начин ще покажем на децата ни, че те – Славейкови, са стожерите на духовното пробуждане на нашия народ и, че завещаните морал, ценности и вяра са гордост за всички нас. Гордост за България. И нека днес нашите деца да продължават да четат и да откриват красотата в стиховете и поемите на баща и син Славейкови, защото именно те пробуждат народа ни към духовно и културно израстване, защото историята ни не е само минало, тя е и настояще и бъдеще. И тази година Националните Славейкови празници се провеждат под патронажа на президента на Република България – г-н Румен Радев. С финансовата подкрепа на министерство на културата и на фирма „Емко“. Благодарим Ви.“

Столица на две огромни културни епохи – така определи Трявна вицепрезидентът на Република България – Илияна Йотова, която подчерта, че и до днес в града се пазят, съхраняват и предават традиции.

И. Йотова: „Трявна е столицата на две огромни културни епохи. Баща Славейков: днес малцина си спомняме, че освен чудесните стихотворения, освен изследването на българския фолклор, Славейков баща е и политик, общественик, председател на Народното събрание, макар и за малко. Хайде да си помислим колко са тези енциклопедични личности днес. А това са хората като Славейкови, които ни преведоха през вековете, които съхраниха българското и в дългата ни и нелека българска история сочеха светлината винаги в нашия път. Днес искаме такива политици, и такива управници и такива държавници, които като фамилията Славейкови да показват пътя напред. Защо столица на две епохи?! Защото след един баща Славейков, в който традицията, националното беше водещото, идва синът – едно от децата на многолюдното семейство, който за времето си е един от най – модерните хора. Човек, който чете свободно на няколко езика, който, чрез кръга „Мисъл“ проправя модерната нова философия литература в българското изкуство, в българското творчество, духовност и книжовност. Къде е „Изворът на белоногата“ с една особена романтика, с едно толкова мъдро, нежно и красиво чувство към българката и къде са дълбоките религиозни, философски съждения на сина Славейков в „Кървава песен“ – ето това са двете епохи. И тук Трявна е родното място на тази огромна, културна симбиоза между различни течения, между различни периоди, различни времена, но в крайна сметка богатството на българската традиция, на българската душевност. С откриването на Славейковите дни искаме да кажем пазете тези традиции, развивайте талантите в името на това да има още много творци, които да славят България с изкуството си, с думите си, но най- вече заветът на Славейковите дни е: да пазим българската идентичност, да знаем значението на думите, така както ги знаеха Славейкови, да ги използваме правилно и мъдро, да не злоупотребяваме с тях, а да ги употребяваме в името и интереса на България и на българския народ.“

Началото на Националните Славейкови празници сложиха камерен хор „Еуфоника“, които по традиция откриват културните прояви в Трявна с изпълнение на песента „Неразделни“ по текст на Пенчо Славейков. Пред публиката хористите изпълниха още три песни по текст на баща и син Славейкови, обработка на композитора и почетен гражданин на Трявна –  Александър Попов. Церемонията по официалното откриване на Националните Славейкови празници в Трявна завърши с изпълненията на „Тримата български тенори“, които въпреки дъжда задържаха публиката до края на своите изпълнения.

Още по темата ще откриете в бр. 20 на в. „Тревненска седмица“, който излиза от печат на 31 –ви май.