С МИРИС НА ДЪРВО…

Днес ще Ви разходим в една работилница. Да, работилница, с цялата атмосфера на подобно място. И не, не е фабрика, или цех, защото от там излизат шедьоври, понякога дори единични. Посреща ни Нено Ненов. Познат в Трявна с ръцете си, със сърцето си. Усмихнат и приветлив, по известен в града като Нено Резбарят, той открехва вратата на своя свят. Зад нея ни посреща дървото, вдишваме от аромата и се потапяме в дълъг разговор за занаята на дърворезбаря, за машините в него и дори за по-тъжното за неговото поетапно изчезване. От години Нено Ненов извайва своите изделия от А до Я, а всеки детайл минава изпод неговото длето. Не говори за себе си като за майстор, напротив:

Н. Ненов: „Не съм имал такива грандомании да имам цехове, да имам фабрики. Когато имах работници и работехме за чужбина, съм работил наравно с тях. В чужбина искаха естественото. Тази работилница я постигнахме без Евро проекти. Исках да не правя серийни работи. Затова желанието ми бе да си направя работилница, за да правя нещо за хора, които ценят и искат нещо по – различно. Не всеки в къщата си иска да има ламинат, а иска нещо естествено, като дървото. Към това съм се придържал.“

Разказва ни за отношението си към дървото, за неговото приложение в дома, за разликата му от изкуствените материали.

В новия брой на в. „Тревненска седмица“, който излиза от печат днес – 17-ти януари, имаме удоволствието да Ви пренесем в една творческа атмосфера. Да Ви срещнем с небезизвестния за Трявна – Нено Ненов, с който си говорим за работата на дърворезбаря, за неговия усет и още много интересни теми,. свързани със занаята. А поводът за интервюто са шест масички, шест стола и един диван. Един ансамбъл от мебели в бароков стил, които са поредна провокация за Нено Ненов.